Miten tässä näin kävi? Seuraavan kirjoituksenhan piti olla sunnuntain ”suuresta keikasta”, mutta eipäs ollutkaan. Ei, ja tästä on kiittäminen Postia, joka ei kyennyt toimittamaan 5 päivässä pakettiani Pirkkalasta Sääksjärvelle.

Olin jo niin ehtinyt asennoitua kuvaamaan keikkaa uudella kamerallani, että pettymys oli valtava, kun Postin lähetysseurantaan ilmestyi perjantaina klo 16:n jälkeen teksti ”pakettia ei voitu toimittaa”. Ilmeisesti kohtalo kuitenkin puuttui peliin, sillä huomasin samana päivänä Verkkokauppa.comin Black Friday -tarjouksen, johon sitten heikkona hetkenäni tartuin. Kävin nimittäin vielä samana iltana hakemassa itselleni Olympus E-M10II -kameran (14-42mm kittiobjektiivin kera) hintaan 299,90 €. Ennen tarjousta hinta oli 499,90 euroa ja Black Fridayn jälkeen hinta nousi kompromissimaisesti 399,90 euroon. Todennäköisesti kyseistä mallia ei enää varastojen tyhjennyttyä saa ostettua uutena, sillä sarjasta on jo vuoden-pari ollut tarjolla E-M10III-versiokin.

Ostamani II-malli julkaistiin jo elokuussa 2015 eli mistään uutukaisesta ei todellakaan ole kyse. Silti kamera osoittautui sunnuntain kuvauskeikan perusteella käytännössä kaikessa yhtä hyväksi tai paremmaksi kuin vanha pääkamerani E-M5. Ainoastaan kaksi asiaa E-M5:ssa on paremmin: sääsuojaus ja ehkä aavistuksen parempi akkukesto.

Oleellisimmat erot E-M10:n eduksi taas ovat ainakin nämä:
– aavistuksen parempi kuvanlaatu (vähemmän kohinaa ja terävämpi kuva)
– huomattavasti nopeampi ja luotettavampi tarkennus (ero on valtava!)
– paljon parempi valkotasapainoautomatiikka (ts. kuvien värit ovat todennäköisemmin oikein)
– säätökiekkojen parempi sijoittelu
– ohjelmoitavien painikkeiden määrä ja sijoittelu (ja niihin valittavissa olevat toiminnot)
– parempi etsin ja takanäyttö
– focus peaking -ominaisuus, joka helpottaa käsitarkennusta
– FullHD-videokuvaus (+ 60 fps -videon tallennus) vanhan 720p-videon sijaan.

Listaa voisi jatkaa vielää pidemmällekin, mutta tuossa nyt kahta viimeistä lukuun ottamatta oleellisimmat ominaisuudet, joista oli iloa jo viime sunnuntain kuvauskeikalla.

Vaikkei kamera ole ollut minulla vielä viikkoakaan, olen jo nyt täysin sinut kameran kanssa, sillä valikot ja muut toiminta on täysin samalla linjalla muiden Olympus-kameroiden, joista minulla on jo kymmenisen vuoden kokemus, kanssa. Tämän seurauksena ehdinkin jo myydä toisen vanhoista E-M5-kameroistani ja sunnuntain positiivisen kokemuksen perusteella päätin laittaa myös toisen E-M5:ni myyntiin ja jatkossa valokuvani otan joko E-M5III:lla (jonka sain vihdoin maanantaina) tai E-M10II:lla. Kumpaa sitten jatkossa päädynkään milloin mihinkin käyttämään, tiedän jo nyt saavani parempaa kuvaa ja vieläpä pienemmällä vaivalla kuin vielä viikko sitten käytössäni olleella kalustolla.


English version coming later…

One thought on “Olympus E-M10II

Comments are closed.