Ostin parisen vuotta sitten käytetyn lavatangon, sillä tarkoitukseni oli alkaa kuvaamaan tankotanssia enemmänkin. Eräs nimeltä mainitsematon vitsaus kuitenkin vei kiinnostuksen tuota ideaa kohti joksikin aikaa, mutta kesäkuun puolella tuli vihdoin pystytettyä tanko kuvauksia varten ja paikaksi valikoitui niinkin mielenkiintoinen kuin oma piha.

Väittäisin, että jos en olisi itse maininnut kuvausten tapahtuneen studion sijaan ulkona päivänvalossa (tosin salamavaloja käyttäen), en usko, että kukaan olisi sitä huomannut. Ehkä tangon heijastuksista olisi saattanut havaita jotain vinkkejä ulkona olosta, mutta nekin koitin minimoida jälkikäsittelyn puolella ettei sieltä ainakaan pensaiden/nurmikon vihreää väriä pistäisi silmään.

Miksi sitten kuvata ulkona kun sisälläkin voisi kuvata? A) Enemmän tilaa ja B) enemmän tilaa. Kuvaajan ja kuvattavan väliin olisi hyvä saada riittävästi tilaa, jottei tarvitsisi laajakulmaobjektiivilla kuvata (se kun tahtoo helposti vääristää mittasuhteita ja tehdä kuvasta vähemmän mallia imartelevan). Lisäksi taustakankaan pitää olla riittävän iso, jotta se tarjoaisi riittävästi taustaa mallille. Myös taustakankaan olisi hyvä olla riittävän kaukana mallista ja lisäksi taustakankaan jalustat vievät tilaa. Eli oli loppujen lopuksi paljon helpompaa pystyttää studio ulos, jossa ei seinät tule ihan heti vastaan ja rajoita tekemistä.

Kuvauskalusto on tuttu viime kirjoituksista (ts. Olympus E-M5III + 12-100mm f/4 PRO ja valonlähteinä 2x Godox AD200), joten en lähde sitä sen enempää avaamaan. Alla olevassa kuvagalleriassa on poikkeuksellisesti mukana myös yksi ”Behind the scenes” eli BTS-kuva, joka näyttää miltä ”studiossa” oikeasti näytti. Studiosalamat 80cm-sateenvarjoineen olivat lavan kummallakin puolella valaisemassa kohdetta siten, että varjoja tulisi mahdollisimman vähän ja taustakangas tietenkin asetettu siten, että malli ja tanko pysyisivät mahdollisimman hyvin sen ”sisällä”. Oksia ei luonnollisestikaan otettu paria poikkeusta lukuun ottamatta kuviin mukaan ja nurmikko & lava rajattiin kuvista tarkoituksella pois.

Koska aurinkokin oli jo laskemassa eikä paistanut liian voimakkaasti taivaalta, sain kontrolloitua valoa miten halusinkin. Tämä mahdollisti sen, että lopputulos näyttää kutakuinkin samalta, mitä se olisi näyttänyt jos kuvaus olisi hoitunutkin sisätiloissa. Vain heijastukset silmistä tai tangosta voisivat teoriassa paljastaa sen, ettei kuvia olekaan otettu sisätiloissa.

Kuten viime blogitekstissäni mainitsin, sain äskettäin uuden taustakartongin synttärilahjaksi ja sen harmaa väri on varsin helppo vaihtaa toiseen jälkikäsittelyvaiheessa, joten tässä olikin oiva tilaisuus demota taustan monipuolisuutta. Kaikki alla olevat kuvat on siis kuvattu harmaan taustan edessä vaikka lopputuloksesta ei välttämättä sitä ihan heti uskoisi.